Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

2. VESTI LA GIUBBA
wm Ruggero Leoncavallo (1892) RCA Victor 3228



Ο Ιταλός συνθέτης Ruggero Leoncavallo (1858-1919) έπαιζε πιάνο σε εστιατόρια ως την ημέρα που έγινε επιτυχία η δημιουργία του “I pagliacci” (1892), που τον έκανε αθάνατο, αν και τα μεταγενέστερα έργα του (όπερες, οπερέτες, μπαλέτα κλπ) δεν είχαν την ίδια απήχηση. Το “Vesti la giubba” είναι η άρια του τενόρου Canio στην πρώτη πράξη των “Παλιάτσων”, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υποδύεται τον γελωτοποιό, ενώ η καρδιά του είναι ραγισμένη. Η δίπρακτη όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μιλάνο στις 21 Μαίου 1892.

Πρώτος ηχογράφησε και έκανε επιτυχία σε δίσκους την άρια ο Enrico Caruso – το 1904 (είναι ο πρώτος δίσκος που πουλάει περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα) και σε νέα εκτέλεση το 1907. Ο Mario Lanza, υποδυόμενος τον Caruso στην ταινία “The Great Caruso” (“Ο μέγας Καρούζο”) το 1951, ερμηνεύει σε μια σκηνή τη σύνθεση. Σε δίσκους την ηχογραφεί την ίδια χρονιά, με διευθυντή ορχήστρας τον Constantine Callinicos και την κάνει επιτυχία.

Οι δύο πιο γνωστές κινηματογραφικές εκδόσεις της όπερας “Pagliacci” είναι η βρετανική παραγωγή του 1936 (“A clown must laugh”) και η ιταλική του 1948. Στην πρώτη, σε σκηνοθεσία Karl Grune, πρωταγωνιστούν οι Richard Tauber, Steffi Duna, Diana Napier, Arthur Margetson, Esmond Knight, Jerry Verno. Στη δεύτερη, σε σκηνοθεσία Mario Costa, πρωταγωνιστούν οι Tito Gobbi, Afro Poli (τραγουδά ο Galliano Masini), Gina Lollobrigida (τραγουδά η Onella Fineschi), Filippo Morucci (τραγουδά ο Gino Simimberghi).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου