Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

7. DRINK, DRINK, DRINK
w Dorothy Donnelly m Sigmund Romberg (1924) RCA Victor 4220



Για την οπερέτα “The student prince in Heidelberg” (1924) έγραψαν η Dorothy Donnelly και ο Sigmund Romberg το “Drinking song” ή “Drink, drink, drink”.
Η Donnelly έγραψε τα κείμενα βασισμένη στο θεατρικό έργο “Old Heidelberg” του Rudolf Bleichman που κι αυτός με τη σειρά του διασκεύασε το γερμανικό θεατρικό έργο “Alt heidelberg”, που ο Wilhelm Meyer-Forster ανέπτυξε με βάση τη δική ιστορία “Karl Heinrich”. Η πρεμιέρα δόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1924, ενώ στο Λονδίνο μεταφέρθηκε δύο χρόνια αργότερα. Στον κινηματογράφο παίχτηκε με πρωταγωνιστές τους Ramon Novarro και Norma Shearer (1927) και με τους Edmund Purdom (ντουμπλαρισμένο φωνητικά από τον Mario Lanza) και την Ann Blyth (1954).

To “Drink, drink, drink” που είναι ένα τραγούδι οινοποσίας, ερμηνεύτηκε και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο από τον Raymond Marlowe. Είναι γραμμένο στην παράδοση των τραγουδιών οινοποσίας “brindisi” (στα ιταλικά “πρόποση”) που κοσμούν όπερες όπως “Lucrezia Borgia” του Donizetti, “Macbeth”, “Traviata” και “Otello” του Verdi, “Cavalleria rusticana” του Mascagni.

O Mario Lanza ήταν ο μόνος που έκανε επιτυχία τη σύνθεση (1954), παράλληλα με την προβολή της ταινίας “The student prince” (“Ο πρίγκηψ φοιτητής”) όπου χρησιμοποιήθηκε η φωνή του. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τότε με τον Lanza σε δίσκο 45 στροφών (την ορχήστρα διευθύνει ο C. Callinikos), αλλά περιλήφθηκε και στο άλμπουμ “The student prince and other great musical comedies” που κέρδισε χρυσό δίσκο το 1960 και έως το 1961 είχε πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ παρέμεινε για 36 εβδομάδες στο Νο 1 των ΗΠΑ.

Η ζωή του S. Romberg έγινε ταινία με τίτλο “Deep in my heart” (“Βαθιά μεσ’ στην καρδιά μου”-1954) και τον Jose Ferrer στο ρόλο του συνθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου